indahnya cinta jika disandarkan pada allah..


assalammualaikum w.b.t.

this evening,i was wondering..i want to buy a book for someone..then i went to popular bookstore..erm..so many choices...written by tok guru?or something else? from shelf to shelf...from popular to sykt. Muda Osman..then i saw a book...nice=) hope it will benefit for both of us..insyaallah..
for hours walking around..window shoping..arghh my leg was like nk tercabut=( erm shopping sangat memenatkan=( how come those people yg suka shop?? do they not really feel their legs nk tercabut??huhu...just wondering..

actually i don't have any idea to write..my grammar n language also kind of tunggang langgang=( and my condition right now was not so good...i'm crying..my lacrimal gland not stop working about an hour huhu..but now after 'throw' up all the 'spoiler stuff' ,i feel a bit ok n quran recitation in the air calm me down=) subhanallah...

erm esok dah nak masuk kampung for 2nd residency..to evaluate our community diagnosis in order to produce community oriented doctors=) insyaallah..
my mak angkat called just now..her voice sangat hepi=) yeah thanx a lot ma n ayah to have me n nasuha in ur family=)

i'm just babling without any specific topic...arghhh just want to think about something else..erm i would like to tell you about a phrase in the book i bought this evening..

"cinta kecil adalah kekeliruan perasaan yg terbit dr keinginan utk diberi perhatian, mahu dikasihi dan mengasihi, emosi yang kosong dr asas"~adakah cinta kecil yg kita mahukan atau cinta sebenar??sesungguhnya cinta allah yg paling hakiki...
manusia hny bersifat baharu tidak kekal..begitu juga jika punya perasaan dendam,mudah terasa dgn insan lain..ini bkn sahaja beri kesan negatif.ia akan buatkan hidup kita tidak tenang..kelas terapi hati,kata k.noor..rasa sebeginilah yang tidak menenangkan kita jika kita seringkali memandang berat soal ikatan hati yg negatif sesama manusia..lbh krg cmtuela drpd apa yg sy faham..jd,berlapang dada,mudah memaafkan dan berprasangka baiklah kita sesama manusia terutama antara sahabat handai..agar hati kita tidak tergugat dek kerana rasa hati yg negatif terhadap teman...erm faham tak?rasa mcm ayat tunggang-langgang =(

oklah..pray for me...semoga urusan masuk kampung esok dipermudahkan allah=)
wassalam..

Wednesday, July 22, 2009 at 11:28 PM , 0 Comments

thanks allah

assalammualaikum w.b.t..

it's already 3 days we've started our class. Now i'm a 3rd yr medical student in USM!can't believe it.pejam celik2 dah 3rd yr and i'm 21 this coming 30th august.dh 2 dekad bernafas di bumi allah.but can you imagine...apa yg kita dah wat dlm masa 20thn ni..amalan?erm jauh skali cukup. what we think is i want to get more and more..anything what we've dream for.without realize that allah dah caturkan segalanya buat kita..sometimes rasa mcm eh akan mati ke nnt?i mean...krg skali mengingatkan mati..apa yg kita rancang,is anything what we want in our life...entahlah...i'm wondering..hope allah selalu bersama kita at every single moment in our life.

1 month spending time at home, nothing much interesting. banyak perkara yang berlaku..no need to be spicific i guess..dan saya begitu pasti allah sedang menguji saya. janganlah Kau mendugaku dengan dugaan yang tidak terpikul oleh ku ya allah. but allah knows the best for everyone.pernah tak kita fikir..kita kadang-kala mempersoalkan segala apa yang terjadi dalam hidup kita.seolah-olah kita tidak redha dengan apa yang berlaku.and it happened to me for quite some times.rasa di hati memang nak meletakkan segalanya pada allah.tp kadang2 kita umpama tidak yakin dengan tuhan. takut...ntahla...

saya menjadi amat takut.takut utk menghadapi masa depan.tapi sy berbalik kepada 'setiap hari adalah milikmu',usah kau melihat ke belakang. let's bygone be bygone. kita manusia sering kali merisaukan apa yang akan terjadi pada esok hari.impian kita letakkan setinggi langit kerana pada kita 'aku belum puas menikmati hidup,aku ingin lebih daripada apa yang aku ada sekarang'. tapi ternyata situasi ini sedikit sebanyak membuatkan kita lupa pada pencipta mungkin,kita lupa dia adalah sebaik2 pencatur kehidupan. saya masih mencari apa erti 'redha',sometimes i really sure,the word 'redha' is just a word that i could easily say it. to feel it?it's still far..far.. away.

hmmm feel sleepy..semoga allah membantu kita, mari sama-sama kita renungkan..selamat beramal..

Tuesday, July 7, 2009 at 11:37 PM , 0 Comments