befikirlah...

Assalammualaikum w.b.t…my point of view…

Setiap hari ada sahaja info drpd email yg saya dpt..tapi isu yg paling hangat di’forward’kn adalah isu makanan bercampur khinzir..erm sedih bila mengenangkan kita as the consumer yg beragama islam just consume what hv been manufactured by the kafir without knowing the ingredients they used. I’m wondering..maybe this is one of the factor why muslims nowadays sgt lalai n keras hatinya..kita makan dr sumber yg halal tapi buatannya haram. Plus in a day kita tak dengar tazkirah, 1 titik hitam dlm hati kita..erm just imagine, these dots ‘deposited’ day by day…mcm mn umat islam xlemah imannya?


Minuman beralkohol yg berselindung di sebalik packaging nye pn byk..kirckapoo is one of the products of alcohol company. Joly shandy by Carlsberg. Erm just imagine if our young generation that neglecting halal haram? If they don’t mind or take seriously about what they consume? For sure mereka meneguknya sesuka hati. Apakah peranan kita?jangalah ambil ringan wpon bendani kecil shj pada pandangan sesetengah org.


Saya ada m’baca tazkirah yg saya kira dh berulang kali diperdengarkan dlm ceramah malah usrah2 yg sy sertai..tanda2 kecil kiamat..semuanya sudah berlaku. Byknya pnyanyi wanita,mengagungkan muzik,berpakaian tp telanjang, salam diucap utk org yg dikenali shj, penaklukan baitulmaqdis, zina berleluasa n byk lagi…kita hanya menunggu tanda2 besar shj..dunai ini semakin tua. Sedarlah sebelum terlambat.usah lalai dibuai tuntutan materialistic yg tidak kekal.


Sesekali berkumpul dgn kwn2 salu tajuk discuss bergosip..haaa..pempuan atau laki sy kira samaje..tp alhamdulillah sy perasan sejak dua menjak ni, discuss kitaorg byk menjurus ke arah muhasabah diri. Kawan saya, sya story to me about a video kat youtube. This guy is around 20 y.o. dia mengaku Islam tapi hidup dia xnk sembahyang. Dia dah meninggal, the day after dia meninggal org nk alihkan jenazah dia, alangkah terkejutnya jenazah lelaki itu berkeadaan dlm ketakutan yg amat sgt dgn mata terbeliak, hangus ibarat dipanah petir and bleeding. Bayangkan baru satu malam dia meninggal, azab yg allah sediakan sgt pedih. Kita yg masih hidup ni sedar-sedarlah…jika ada ahli keluarga yg xsolat, ingat-mengingatilah..takut…kecut jantung n meremang bulu roma mengenangkannya. Erm smoga allah menerima solat kita, xdibaling seperti kain buruk je nnt bila masa perhitungan. Sy takut juga..solat tue mmg solat..yg xdpt nk dibuang tabiat lg lewatkan solat…suka leka…marilah kita sama2 sempurnakan solat kita..jgn culas..matlamat utama..solat di awal waktu n kusyuk!


Erm satu lg isu yg sering mjd tajuk perbualan dgn sahabat adalah isu kahwin. Al-maklumla.. Senior-senior medic pon ramai yg akan berkahwin dlm cuti after professional exam. Gembira jugak bila ramai sahabat2 ramai yg akn berkahwin, meramaikan lagi umat Muhammad yg soleh n solehah insyaallah. Terkenang sewaktu saya pulang dr melaka ke K.bharu tempoh hari, di hadapan sy ada sepasang couple yg masih lg muda dgn anak mereka..erm hepi bila tengok seperti seorang senior sy yg jg dlm bas yg sama duduk bersebelahan dgn couple tersebut. Terasa inginkan anak kecil, namun, di berpendapat dia masih tidak mampu menjadi seorang suami dan bapa. Same as me..belum rasa layak utk memikul tanggungjawab yg sgt besar, diharapkan sahabat2 yg akan berkahwin dan yg merancang utk berkahwin bukanlah hanya ingin menghalalkan apa yg haram tapi berfikirlah dengan lebih matang dalam segala aspek lebih2 lg agama perlu didahulukan. Masuklah alam rumahtangga dengan cara yg halal bg menjamin kebahagiaan yg berkekakalan insyaallah.


Focus utama sekarang adalah belajar! Ilmu kedoktoran secangkir Cuma ini kan pulak nk pikir hal yg jauh lbh besar. Insyaallah ada jodoh xkemana. Allah sudah tentukan, teringin nk jd macam sorang senior dua org ustaz masuk meminang, susah dia nk buat pilihan.erm degree dpt, suami yg soleh pon dpt =) indahnya perjalanan hidup jika diletakkan segalanya kepada allah. Semoga allah permudahkan setiap urusan kita insyaallah.


Wassalam…

Sunday, April 26, 2009 at 7:58 AM

4 Comments to "befikirlah..."

nk buat camna kan....diorang jajah dulu datang dengan bisness diorang sekali..


amik masa nak tolak tu semua...


susah susah..

em btul...tp kita blh usha yg tmampu kn??

salam ziarah akmal =)

ahlan2 abg azizi..hehe