fasa baru dalam kehidupan :)









assalammualaikum w.b.t...

alhamdulillah,segala puji-pujian bagi allah semesta alam :) hari ini sudah enam hari saya memasuki fasa baru dalam kehidupan saya:) menjadi seorang isteri buat suami tercinta MUHAMMAD ZAHID BIN MAT YUSOF :) semoga ikatan cinta yang terbina hingga ke syurga..dan rumahtangga yang terbina penuh dengan rahmat dan redha Allah s.w.t :)

saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih buat semua, terutamanya family dan sanak-saudara saya yang berpenat lelah membantu saya, buat keluarga mertua yang datang dari jauh, juga kepada sahabat-sahabat yang travel jauh-jauh untuk datang...juga kepada sahabat-sahabat suami saya yang macam rombongan satu bas bila bergambar hehe...apa-apa pun syukur kepada allah dengan segalanya...hari pun cerah,perjalanan majlis yang smooth. mohon maaf di atas kekurangan..dan kepada sahabat-sahabat yang saya tak berpeluang berborak lama:(

terima kasih, jazakallahu khairan kathira...atas segala ucapan selamat dan doa...kehadiran kalian untuk memeriahkan lagi perkahwinan saya amat bermakna :)

buat suami tercinta...terima kasih tak terhingga atas segalanya...semoga saya dapat berbakti dan menjadi suri penyejuk hati suami sentiasa..:)

Friday, December 16, 2011 at 9:02 AM , 3 Comments

oNg!

assalammualaikum w.b.t...

alhamdulillah ya allah...for giving me another day...sekarang dh masuk minggu ke-3 O&G posting...this year sangat2 xproduktif..i haven't complete my log book..conduct delivery apatah lg :( semuanya kerana renovate air-cond labour room...and most of the case admitted to the ward n labour room just complicated case. seharian on call, i looked after this kakak from the evening till 3am, 25y.o malay, primigravida (first pregnancy), post-expected date of delivery 12days..but she had prolonged 2nd stage...which means the phase that mother had the urge of pushing. she tried but the baby not came out. so end up with instrumental delivery...

betapa kecewanya hati ini, huhu...tapi takpelah keep telling myself to see things in the positive way..mlm tu on call dengan dr yang best, he guide me to do episiotomy:) insyaallah this coming 2 weeks we'll be posted to Hospital Kota Bharu for more exposure:)

2minggu je lagi nak habiskan posting o&g...means exam is coming!permudahkan ya allah..berikan kejayaan kepada diriku dan sahabat-sahabat seperjuangan. malamni teman one of my friend merangkap rumate tersayang sya ke konsert nasyid edcoustic :) the last year before graduate:) membaca entri2 lama yg lebih kepada diari hidup sebagai pelajar buat saya tersenyum :) may allah ease everything...

Thursday, September 29, 2011 at 1:48 PM , 1 Comment

final year

assalammualaikum w.b.t...

alhamdulillah masih berkesempatan bernyawa sehingga hari ini..now about 1 week i've started my new semester here in USM. baru je tau my uni is the no.1 in malaysia currently...:) new ranking this year..
BRAVO!!!

apa-apa pun...baru seminggu start final year rasa tension yang amat....i started with o&g same as in 4th year...but this year major posting duration for 5 weeks only.and need to revise back obs and gynae...each time pakar & MO asked question seems like the knowledge was not there anymore..huhu...or sometimes it's there but need to recall it huhu...but it's very stressful to know that your brain can't even find the way to reach there huhu...

my pakar in the team said....how come u enter final years/clinical years but your basic sciences are so weak huhu..seriously, i can't remember the basic sciences. and if he asked up to the molecular level, it's even worst!

so my fiance every day was like giving me a motivational talk. i want to be like him,very confident every time, and always ready for everything and get praised by the consultant and colleagues each time during his presentation. apa-apa pun he said...tetapkan&betulkan niat sentiasa. insyaallah ikhlas kerana allah :)

i've to be focused!confident!and hardworking!!wish me luck...may allah ease...amiiiinnn...:)

Thursday, September 15, 2011 at 12:55 PM , 1 Comment

Ini Kisahku - Wardina Saffiyah.mkv

assalammualaikum w.b.t..

alhamdulillah saya berkesempatan melihat video ni kat FB.ramai yang share...n wanna share this vid here..bermulanya membesar dalam suasana Islam...di pertengahan mencari identiti diri..menemui simpang di dua jalan....walau tersalah membuat pilihan...namun, dia pulang mencari simpang yang terus membawa kebaikan...sesungguhnya hidayah Allah tetap kepada sesiapa yang dikehendakiNya..

don't judge people..but we always judge people...
sedar atau tak...dalam hati pasti terlintas kadang-kadang kan...
the 'power of observation' membuatkan kita berprasangka..
suuzon dgn orang lain..tapi cepat-cepatlah kita istighfar..
ingat untuk menjadi baik adalah hak semua orang...
untuk berubah menjadi baik juga hak semua orang...
kita pernah membuat kesilapan...dan orang lain juga pasti ada membuat kesilapan...
kesilapan dalam percaturan dan hanyut di buai nafsu dan keindahan dunia sementara..
kerana kita semua adalah manusia biasa...hatta di label sebagai ustazah pasti juga tak terlepas dari membuat kesilapan...kerana kita semua manusia...
tapi...ingatlah...walau apa pun kita...walau macam mana background kita dibesarkan...sekolah agama....sekolah sains...yang seperti kita selalu bandingkan....kita tetap membawa nama...
SAYA SEORANG MUSLIM...
dan sebagai muslim, walau apa label yang diberikan manusia...pangkat tinggi sekalipun...
kita WAJIB menjalankankan tugas kita sebagai hamba...
WAJIB melaksanakan rukun islam...WAJIB menutup aurat..
biar sejarah kesilapan lampau tinggal kenangan...
yang pasti hari mendatang kita perelokkan...usah kerugian melakukan kesilapan yang sama...
sesungguhnya...allah sentiasa memberikan kita pilihan...baik atau buruk...
ternyata kuasa memilih di tangan kita...syurga atau neraka..
kasih sayang Allah itu luas...dia maha pengasih..maha pengampun....
insyaallah dengan keazaman, pasti DIA akan sentiasa memudahkan jalan hamba-hambaNYA..
jalan ke arah kebaikan...jalan untuk mendekatiNYA...
dugaan dan ujian diberikan agar kita sentiasa ingat kepadaNYA dan sesungguhnya allah rindukan rintihan hamba-hambaNYA...
bak kata kak wardina...nak berubah biar sedikit2...insyaallah...semoga kita dapat inspirasi daripadanya..


Monday, August 15, 2011 at 10:30 AM , 0 Comments

ramadhan...

assalammualaikum w.b.t

alhamdulillah...hari ini masih mampu menghirup udara pagi.masih mampu berpuasa...hidup dalam kenikmatan agamaMu...subhanallah...sudah genap seminggu berpuasa,masa berlalu begitu pantas. Kata mak, memang berbeza sungguh dengan suasanan dulu...hari-hari terasa begitu panjang...petanda kiamat kian mendekati kita...hurm...saya rasa saya nak tulis beberapa perkara yang bermain di fikiran saya sepanjang Ramadhan ini...moga-moga dapat menyuntik dalam diri kita inspirasi untuk penambahbaikkan dalam diri...dan setiap kali saya rasakan pasti ingatan kepada kematian menjadi pilihan...

Ramadhan kali ini juga sudah menginjak ke tahun ke-6 tanpa arwah abah di sisi kami sekeluarga...hanya kenangan bersama ditinggalkan buat kami yang masih meneruskan perjuangan menjalani kehidupan. Tiada lagi ikan bakar abah...dan pertama kalinya dulu saya belajar membuat air asam ketika ramadhan bersama abah dan emak...Moga kita semua bakal berjumpa lagi di tempat yang diimpikan setiap insan, syurgaNya yang kekal abadi...

Awal Ramadhan lalu saya memandu pulang dari KL ke JB...sepanjang perjalanan pasti saya takut...takut akan kematian. walhal tahu tidak sesaat pun allah akan melewatkan walau dimana pun kita...if something meant to happen..it will happen...right time, right person and for the best reasons....He knows the best. Saya selalu fikirkan, janganlah ya allah Kau ambil nyawaku dengan kemalangan...ngeri saya fikirkan...tapi siapalah kita yang akan menentukan...hanya doa mudah-mudahan kita diambil nyawa dalam keadaan yang baik dan sedang mengingatiNYA..

dalam perjalanan, emak dan saya masing-masing melayan fikiran sendiri, anak saudara saya, Aqil tidur di belakang...lintas sebuah motosikal lebih kurang macam RXZ di sebelah lorong memotong. Dia meluncur laju..terdetik di hati...uish lajunya....melepasi tol..kenderaan bergerak perlahan...tertanya-tanya kenapa...jarang highway tu jammed..rupa-rupanya ada kemalangan....dan saya melepasi sekujur tubuh yang kaku barangkali baru sahaja accident.melihatkan motor saya dan mak rasa sama dengan motor yang melintas tadi...mungkin juga orang lain...hurm...jika benar telahan saya..sekejap tadi saya lihat dia meluncur laju di sebelah...sekarang sudah terbujur kaku di tengah jalan...

semoga kita sempat menambahbaik diri kita sebelum ajal menjemput...may allah ease...selamat berpuasa...selamat mengerjakan ibadah....semoga Ramadhan menjadi titik tolak istiqomah dalam diri kita..amiiinnn...

Monday, August 8, 2011 at 9:39 AM , 1 Comment

Asssalammualikum w.b.t….

Alhamdulillah masih punya waktu untuk menghadapi kehidupan ini..just random thoughts..kebosanan dan keletihan membuat bunga dip…bunga dip ni sangat cantik…dah banyak sekarang contributor2 yang tak kedekut ilmu mengajar cara membuat bunga dip J bolehla kalau nk mencuba…J

last weekend pergi KL. Erm so that time Malaysia havoc dengan perhimpunan Bersih..jalan sangatlah jammed..kadang-kadang saya fikir..ke mana hala tuju politik Malaysia. Frankly speaking, susah nak percaya orang-orang politik. Ketelusan dalam pilihan raya, then bila menang.. amanah yang diberi akhirnya kalah dengan kegilaan kuasa untuk kepentingan masing-masing. Saya percaya, generasi muda yang kadang-kala ibarat endah tak endah sebenarnya melihat dari jauh serta menilai dan menunggu ke mana pengakhirannya. Kadang-kadang terfikir juga betulke Malaysia Negara berdemokarasi?

Even berita di dada akhbar juga dimanipulasi…erm entahla….hidup ni senang kalau ingat tuhan….takut pada tuhan…takkan semua ini terjadi kalau takutkan tuhan..ingatan buat diri sendiri juga..

Apa-apa pun…saya sangat berharap YB yang islam khasnya dapat soroti kembali niat dan matlamat mereka amembantu rakyat. Moga mereka tak lupa tentang amanah yang Allah berikan. Kelak pemimpin juga punya tanggungjawab besar di akhirat..

Dari Abu Dzar, Jundub bin Junadah dan Abu Abdul Rahman, Muaz bin Jabal r.a, dari Rasulullah SAW, sabdanya : " Bertaqwalah kepada Allah di mana saja engkau berada. Iringkanlah perbuatan jahat itu dengan perbuatan baik, mudah-mudahan yang baik itu akan memadam yang jahat. Dan berperangai kepada manusia dengan dengan perangai yang bagus. " wallahualam…take care.have a nice day!!

Wednesday, July 13, 2011 at 12:42 AM , 2 Comments

finally, 2 days more...


asslammualaikum w.b.t

alhamdulillah..hari ini masih diberi peluang menjalani hidup seperti biasa...rutin yang biasa selama almost 1 month...berulang-alik ke hospital..next year insyaallah jika umur panjang...saya akan bekerja mungkin di hospital yang sama yang hanya cuti sehari dalam 2 minggu...that's what my MO said...huhu..

weekend haritu keluar bersama-sama my course-mate yang elective sama2..actually we want to celebrate yana's birthday...after all, we've fun together..mengakhiri sisa-sisa hidup kanak-kanak yang tak mungkin dapat dirasai tahun depan huhu...


thanx fiza,yana&faiz..

just 2 days left before i complete my elective posting...assessment form pun dh di hantar..tomorrow we'll buy something for our MOs insyaallah...banyak yang mereka bantu sepanjang elektif kat sini...doktor and nurse garang2 just rumors kot...adalah yang garang...tp i think biasalah they wanna give the best for patient..urm...

my MOs ada juga bagi advice...as usual..to become a doctor,we don't need a genius...genius sometimes not even perform well during working...what we want is hardworking...in terms of knowledge....read and read...then he told us about his experiences...then he said, no matter where you are graduated from...show good attitude and keen to learn...that's the most important...after that you have to think....what you wanna be in your life..

just a diary of myself...moga ada hari esok ya allah untukku melalui kehidupan ini..kadang-kadang kita terlalu bersemangat ingin mencapai sesuatu dalam kehidupan sehingga kadang terlupa kecintaan kita pada Dia yang menciptakan...moga cita-cita seiringan dengan bekalan pengakhiran kehidupan...have a nice day!! :)

Wednesday, June 29, 2011 at 9:14 PM , 2 Comments

business kek kukus :)


ustaz rosli, kak rabiah & kak ti:)


assalammualaikum w.b.t..

hari ni sangatlah penat...started from 2 days ago...saya pulun membuat kek kukus n banyak juga dibantu oleh mak n kakak saya...:) habis je elektif kat hospital 5pm..balik rumah membuat kek kukus coklat...sangat simple n sedap...actually i got the recipe from myresipi.com..terima kasih banyak2 kepada contributor, from this website jg saya banyak dapatkan resipi2 masakan kesukaan yg sangat mudah n so yummy !! especially pastry..hee menambahkan skill yg sangatla tak pandai ni...






sebahagian daripada kek yang dijual:)


then i got the idea, daripada takde keje kepada membuat kek kukus sepenuh masa selama 2 hari before hari kantin sekolah kebangsaan khir johari hehe...alhamdulillah...sambutan sangat laris habis terjual pagi tadi...ada tu datang balik beli lagi :) al-maklum la kanak2 memang suka kn...ditambah pula mendapat tempahan cikgu pada hari isnin ni...so terpaksalah saya siapkan bersengkang mata pulak esok :)

saya join tumpang sekaki gerai jualan J-QAF.ustaz2 n ustazah sangatlah havoc!hee...diorang jual mee celup and air..and saya float+kek kukus + home deco :) seronok jg lama tak berniaga..last zaman sekolah :)

tapi yang tak menariknya hari ini...saya terseret sikit kete one of the teacher..kereta yang crowded menyebabkan saya ter'hilang kawalan' or ilusi optik...benda dah nak jadi nak wat macam mana kn:( xpela...one of my life time experience...apa-apa pun alhamdulillah :) cuti 4th year yang mungkin saya tak akan rasakan tahun depan...the last year ever before graduate..huhu...


Saturday, June 25, 2011 at 8:17 PM , 0 Comments

assalammualaikum w.b.t..

hye everyone..ehem...today i went home disappointingly, that pakcik i took blood c+s seems like bising2 like i'm hurting him..huhu..so i failed!huhu...but another things that make my day because that pakcik has almost all the signs of typical Tricuspid Regurgitation...(it's something a kind of pathology to one of the heart's valve) then we're able to discuss with MO about that..the MO said..there're so many causes we could read from the text book/internet but clinically i often see just 3 things..

1)ischaemic heart disease
2)rheumatic fever
3)infective endocarditis (>IVDU)

other than that, new things that i found is 'cardiac cirrhosis' one of the MO said it's actually a combination of right ventricular failure and liver cirrhosis..congestive hepatopathy..generally from medscape:

"Cardiac cirrhosis (congestive hepatopathy) includes a spectrum of hepatic derangements that occur in the setting of right-sided heart failure. Clinically, the signs and symptoms of congestive heart failure (CHF) dominate the disorder. Unlike cirrhosis caused by chronic alcohol use or viral hepatitis, the effect of cardiac cirrhosis on overall prognosis has not been clearly established. As a result, treatment is aimed at managing the underlying heart failure."

1 case few weeks before..a 60years old malay lady with a known case of hypertension presented with complaint of skin redness over the medial thigh 1 week prior to admission..briefly the lesion progressively worsens and spread to the trunk, upper limbs then to lower limbs..initially, it was non-raised lesion but then became like 'maculopapular' and blister over the body...finally the dx was pemphigoid...erm...generally, i just want to give some idea to us to know the differences between the pemphigoid vs pemphigus...it's an interesting case that rarely we can find in clinical settings here...

huhu another disappointment because during dermatology tutorial asyik main je...huhu


Wednesday, June 22, 2011 at 7:02 PM , 0 Comments

2nd week..

assalammualaikum w.b.t..

sekarang dah pun habis 2nd week of my elective posting in HSA,JB.erm...this week went just like usual...but there was interesting activities we've been go through...i helped the HO & MO resuscitate patient..doing the CPR. continuous chest compression..it's really tiring i tell you..even i just replaced the HO for just about 10minutes..sweat a lot after that..hehe..but at last doc didn't manage to save her...she is from myanmar, diagnosed to have Pulmonary tuberculosis meningitis...than at the evening, another 1 patient failed to survive...looked at their relatives,friends and children..really touched my heart..but started from now, i must be strong and do not influence by the emotions..huhu..kematian tu suatu kemestian pada setiap yang bernyawa..moga kita sebagai umat Islam dapat mengakhiri kehidupan ini dengan husnul khotimah..

on the other day, i've joined clinical teaching of final year student from an IPTS. here i just realized the difference between us USM n that IPTS..just my point of view, their teaching was very simple...i mean the history and PE really not formal...the way they present it..and examine patient..the history sometimes very short and not complete..may be their teaching wasn't like us. i don't know..

tak kirala kat mana pn kita belajar...it's just the same..tapi bila elektif ni,rasa sangat tak sabar tunggu weekend..hai canela keje nanti...tomorrow nk g picnic ngn family kat pantai :) lama tak relax2 melihat kebesaran Allah...have a nice day!!

p/s:one of the MO said..when u are working..the situation is totally diffrent from theory..clinically and theoritically...2 diffrent things..so what i need the most..GOOD ATTITUDE..and spent a lot of times with patient in the ward...that would always be the same 'rule' for all medical students..erm..

Friday, June 17, 2011 at 10:05 PM , 0 Comments

just give a try..

assalammualaikum w.b.t..

just coming back from hospital..during this first week,nothing much i can do. actually we're not allowed to take blood or do any procedure that could harm ourselves. as the assistant of head of medical department said, never mind you can learn during HO. now you don't have any insurance to cover yourself if anything happen. hurm....so, we just pasrah for that reason..

we just clerk and examine patient in the ward. however, today the HO gave me an opportunity to improve my skill. he asked me to insert the branula. actually, i never insert a branula to an elderly patient. the reason because i'm afraid to do harm to patient. even to take blood, i do prefer younger patient and O&G. pregnant lady much easier because their vessels are dilated. waaa..i didn't have the confident at all. but, alhamdulillah, with the courage and guidance from him, i'm able to insert the branula to the first elderly patient successfully.. thanx allah...thanx dr..

may be it's just an ordinary story..but it's mean a lot for me...may allah ease always :)

Thursday, June 9, 2011 at 6:36 PM , 1 Comment

it's the end of 4th year..

assalammualaikum w.b.t

alhamdulillah..4th year saya berakhir lebih kurang 2 minggu yang lepas. suka, duka...esak tangis...sedih dan gembira semua telah saya lalui...banyak perkara yang berlaku...banyak juga keputusan saya yang menimbulkan tanda tanya dan isu-isu yang kadang-kala saya juga tidak faham pucuk pangkalnya. rasa sedih dan marah bukan kepalang..namun semua tidak dilepaskan..

sebab sangat memikirkan hati dan perasaan orang lain daripada perasaan sendiri..susahkan jadi orang yang memendam perasaan. kadang-kadang niat kita untuk tak memburukkan keadaan if we throw everything we've kept inside for so long...tapi yang sebaliknya pula berlaku..jadi, saya belajar...ada certain perkara yang kita tak boleh guna pakai as silence is the best...sometimes it turns the other way round..and that silence will kill us from inside...erm...faham tak?

so, dalam sesuatu perkara, saya tak rasa dengan mendiamkan diri akan membuatkan orang lain faham apa yang kita mahukan, kita mahukan orang melupakan atau berlapang dada as what we did...just let the things go with the flow..but..tanpa memberitahu pada orang lain apa yang kita rasa...orang lain tak kan tahu...dan disitulah banyak spekulasi yang akan ditimbulkan...dan akhirnya...salah faham yang dari awal sudah timbul akan berlanjutan sehingga ke akhirnya..

erm...moga saya dapat sentiasa berlapang dada dalam setiap perkara..berlapang dada yang saya pupuk moga dapat terus bertahan...sebab saya sudah dapat rasakan kemanisan berlapang dada ini...masalah yang ada tidak lagi menghantui kita..rasa marah dan sedih dalam sekejap kita dapat buangkan ia jauh2...kerana dengan berlapang dada, kita akan sentiasa berpaut pada allah, memohon kepadanya semoga dipermudahkan segala urusan..jika ujian yang datang...kita akan mencari DIA yang sentiasa bersama kita hamba-hambaNYA...

saya harap ia juga dapat memberi inspirasi kepada orang lain...berlapang dadalah sentiasa...dan elakkan rasa negatif terhadap org lain...kerana rasa negatif hanya akan membebankan jiwa dan hidup kita.

minggu depan saya akan memulakan elektif saya di sebuah hospital. dengar kata, doktor dan nurse kat sana garang-garang..huhu...sy dapat posting medikal..hurm...saya harap ia takkan menjadi kenangan paling pahit sepanjang saya bergelar pelajar perubatan..semoga allah permudahkan...:) have a nice day!!

Saturday, June 4, 2011 at 4:37 PM , 2 Comments

kehidupan penuh persoalan..

kadang-kadang kita tanpa sedar mempersoalkan tentang hidup..
mengapa ini yang KAU beri ya allah...
mengapa ini yang KAU uji..KAU hilangkan ia dari hidupku...
banyak perkara saya belajar dari kehidupan ini..
kehidupan yang baru menginjak alam kedewasaan...
yang masih belum mengenal erti sebenar kehidupan..
yang masih samar dari pandangan..
hati muda yang sentiasa panas...
namun...KAU tak pernah jauh ya allah...
walau begitu banyak kekurangan hambaMU..
KAU sentiasa memberikan jalan buat kehidupan..


video

Wednesday, May 11, 2011 at 5:28 PM , 0 Comments

usah diikutkan hati yang marah :)


assalammualaikum w.b.t


just random..lately, banyak natural disaster yang berlaku..started with the earthquake in NZ then tsunami in Japan..n few days back..earthquake in myanmar. manusia boleh membuat ramalan..tp jika allah menginginkan..tangan siapa yang bisa menahan? melihatkan keadaan ini, i can't imagine 'if'..if all this natural disaster happen in malaysia one day. dunia ini makin tua, tanda-tanda besar kiamat sudah banyak di depan mata..cuma, manusia yang sering alpa..kita masih mengejar dunia..sedangkan dunia itu tiada memberi apa-apa..moga kita sering beringat di antara satu sama lain..utk menyiapkan bekalan ke sana nanti..ampunkan dosa-dosa kami ya allah..kami insan..yang sering alpa..


this article below, i got from a friend. it's really touch my heart.wanna share it with others..kita sering marah... marah tentang banyak perkara yang sebenarnya api kemarahan itu hanya merugikan, bahkan membuatkan syaitan bertepuk tangan.. saya akui kadang-kadang kita cuba menahan..tapi ya allah, susahnya untuk bertahan. namun, saya percaya..walau marahnya kita, 'bengang'nya kita terhadap sesuatu, terutamanya perasaan marah terhadap org lain..berusahalah untuk berlapang dada.. istighfar dan percayalah..setiap perkara itu terjadi datangnya dari allah. dan manusia itu uniknya dengan pelbagai ragam. dan insan-insan pelbagai ragam ini kadang-kala bertembung 'arus'nya.. bersabarlah...cuba tersenyum, dan fikirlah perkara kebaikan tentang dia.moga dengan itu hati lebih lembut untuk berlapang dada..


buat sahabat disekeliling saya, maaf dipinta andai diri mengudang marah dalam hati kalian..dalam gurau, mungkin ada 'pedas'nya..dalam kata,mungkin ada 'lantang'nya...saya sayang semua sahabat-sahbat saya..



Jangan diamalkan sifat amarah


By Hafeez Mohammed

Marah itu sebenarnya ialah api yang bersumberkan dari api Allah yang menyala berkobar² serta menjulang tinggi sampai naik ke ulu hati..marah itu ditimbulkan oleh sifat bongkak yang terpendam dalam kalbu setiap orang sebagaimana terpancarnya api dari batu yang dipukulkan pada besi.


Menurut peyelidikan, dikatakan bahawa manusia itu adakalanya urat sarafnya ditarik oleh syaitan ketika marah..Oleh sebab itulah, barangsiapa yang dapat dipengaruhi oleh api kemarahan, maka bererti eratlah hubungannya dengan syaitan.


Menurut satu riwayat bahawa pada suatu hari datanglah seorang lelaki kepada Rasulullah s.a.w, kemudian berkata: " Ya Rasulullah, berilah saya perintah untuk mengerjakan suatu amalan yang baik, tetapi saya harapkan yang sedikit saja." Lalu baginda pun bersabda yang bermaksud "Janganlah Engkau marah" Orang itu bertanya lagi..tetapi baginda tetap berkata.. "janganlah engkau marah'... sebanyak tiga kali. jelaslah di sini... menahan api kemarahan itu amatlah dituntut dalam islam.


Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud...

"Orang yang paling gagah perkasa diantara kamu semua ialah orang yang dapat mengalahkan nafsunya diwaktu marah dan orang yang tersabar diantara kamu semua ialah orang yang suka memaafkan kesalahan orang lain padahal ia berkuasa untuk membalasnya" (Riwayat Ibnu Abiduyya dan Baihaqi)


Kita perlulah sedar bahawa setiap manusia itu tidaklah sama dalam menangani sifat marah ni.. Dalam menghadapi kemarahan tu..ade 3 jenis golongan....

Golongan pertama: Tafrith (acuh tak acuh atau hilang kemarahannya)

golongan kedua : Ifrath (berlebih-lebihan marahnya)

golongan ketiga : I'tidal (mampu mengendalikan kemarahannya)


Yang terbaik ialah yang ketiga iaitu pertengahan daripada yang 1 dan 2..Bermaksud marah itu boleh sebagaimana sepatutnya dan setiasa di dalam kawalan dan mengikut landasan yang Allah tetapkan.


Tafrith tu..sifat yang tak marah langsung..dikatakan org yang tergolong dalam ni..tidak mempunyai sifat hamiyyah (pembelaan).Ia tidak ingin mempertahankan kehormatan diri... isteri/suami.. keluarga.. agama.. bangsa dan negara...


Ifrath pula.. sifat marah yang berlebih-lebihan. Suka sangat marah-marah orang, tak boleh kawal..mereka yang tergolong dalam golongan ini sentiasa memenangkan marahnya (ikut hati) ..

Kalau kita marah, dapat dilihat perubahan fizikal pada warna muka dan mata. Ada yang mengertap gigi, kepal penumbuk, menggeletar, kembang kempis hidungnya. Betapa buruknya wajah kita bila kita marah. kalaulah masa kita marah tu..cermin ada dihadapan..mesti kita akan rasa malu. "eee..teruknya muka aku bila marah!"..


Hmm..tak dinafikan..ada masa kita boleh kawal diri, dan ada masa terlepas juga, kita hanya insan biasa, latihan mengawal marah ni boleh dilakukan, disamping teguran-teguran dari sahabat-sahabat disekeliling kita, saling tegur menegur dan nasihat menasihati. banyak ganjarannya sekiranya kita berjaya mengawal perasaan marah tu.


Benarlah sebagaimana Firman Allah yang bermaksud:

"Bersegeralah menuju keampunan dari Tuhanmu serta syurga yang luasnya seluruh lagit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertaqwa. iaitu orang yang membelanjakan hartanya diwaktu hartanya cukup dan juga kurang serta orang-orang yang suka menahan kemarahannya dan gemar pula memaafkan kesalahan para manusia dan Allah itu mencintai orang-orang yang berbuat kebaikan" (Al Imran 133-134)


*hilangkan marah...berlapang dadalah*

Saturday, March 26, 2011 at 11:14 AM , 0 Comments

new posting mood


assalammualaikum w.b.t

today, i've started medical posting which is the last major posting that i'll go through. aim-before 7.30 a.m go to the ward. taking blood. help the HO. KNOWLEDGE,ATTITUDE,PRACTICE!
you can do it my dear!!
(^_^)

Sunday, February 27, 2011 at 12:18 PM , 4 Comments

pembetulan tentang salam..

Assalamualaikum, Beberapa hari kebelakangan ini tersebar artikel bertajuk JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM", yang dipanjangkan oleh orang yang berlainan. (juga di sini)

Mengapa sampai melarang menggunakan perkataan SALAM?

Perkataan SALAM atau AS SALAM tiada salahnya, malah merupakan salah satu Asmaul Husna. Saya tidak tahu siapa penulis asal artikel ini, yang sangat mengelirukan, kerana ramai yang telah copy & paste dan menyebarkannya. Yang pasti ia bukan bersumber dari Ustaz Zawawi, hanya kata-kata beliau digunakan dalam artikel ini.

Terjemahan ayatnya pun tidak lengkap...terus saja dimaksudkan SALAM itu sebagai SELAMAT TINGGAL...lalu diajak semua orang agar JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM".

Penulisnya menulis:
JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM"

بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".

Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)


فَٱصۡفَحۡ عَنۡہُمۡ وَقُلۡ سَلَـٰمٌ۬‌ۚ فَسَوۡفَ يَعۡلَمُونَ

Terjemahan ayat yang lengkap seperti berikut: (Tuhan menjawab rayuannya dengan berfirman): "Jika demikian, maka janganlah engkau (wahai Muhammad) hiraukan mereka, dan katakanlah: ` Selamat tinggallah! ' Kemudian mereka akan mengetahui kelak (akibat keingkarannya)! " (Az-Zukhruf 43:89)

Salam maksudnya selamat, dalam terjemahan ayat ini, "salam" bermaksud ucapan selamat tinggal, namun ia tetap sebagai doa keselamatan bagi mereka, agar di suatu masa mereka yang engkar itu akan sedar. Ini dikategorikan oleh ulama tafsir sebagai salam al-Musalamah/al-Mutarakah; iaitu bermaksud selamat tinggal. Sementara salam bagi orang-orang mukmin disebut sebagai salam at-Tahiyyah; iaitu bermaksud mendoakan keselamatan dan keamanan.

Mana boleh kita mengajak orang ramai agar jangan guna kalimah salam, sedangkan salam merupakan salah satu asmaul husna, dan banyak ayat-ayat yang menggunakan perkataan salam untuk mengucap takzim kepada para Nabi. Malah perkataan SALAM itu dari Allah SWT.

سَلَـٰمٌ۬ قَوۡلاً۬ مِّن رَّبٍّ۬ رَّحِيمٍ۬

Salam sejahtera dari Tuhan Yang Maha Mengasihani. (Yaa Siin 36:58)

Sebagai contoh, saya memetik beberapa ayat Al Quran:

وَإِذَا حُيِّيتُم بِتَحِيَّةٍ۬ فَحَيُّواْ بِأَحۡسَنَ مِنۡہَآ أَوۡ رُدُّوهَآ‌ۗ إِنَّ ٱللَّهَ كَانَ عَلَىٰ كُلِّ شَىۡءٍ حَسِيبًا

Dan apabila kamu diberikan penghormatan dengan sesuatu ucapan hormat (seperti memberi salam), maka balaslah penghormatan itu dengan yang lebih baik daripadanya, atau balaslah dia (dengan cara yang sama). Sesungguhnya Allah sentiasa menghitung tiap-tiap sesuatu. (An-Nisaa' 4:86)

إِذۡ دَخَلُواْ عَلَيۡهِ فَقَالُواْ سَلَـٰمً۬ا قَالَ إِنَّا مِنكُمۡ وَجِلُونَ

Ketika mereka masuk mendapatkannya lalu memberi salam dengan berkata: "Selamat sejahtera kepadamu!" Ia berkata: "Sesungguhnya kami berasa takut kepada kamu". (Al-Hijr 15:52)

سَلَـٰمٌ عَلَىٰ نُوحٍ۬ فِى ٱلۡعَـٰلَمِينَ

"Salam sejahtera kepada Nabi Nuh dalam kalangan penduduk seluruh alam ! " (As-Saaffaat 37:79)

سَلَـٰمٌ عَلَىٰٓ إِبۡرَٲهِيمَ

"Salam sejahtera kepada Nabi Ibrahim!". (As-Saaffaat 37:109)

Penulis-penulis artikel ini menggunakan kenyataan Al Fadhil Ustaz Zawawi sebagai menguatkan hujahnya, sedangkan tiada kaitan perenggan yang pertama dengan kenyataan Ustaz Zawawi, malah menggunakan gambar Ustaz Zawawi lagi...sangat mengelirukan.

Kita sering berselawat dan memberi salam kepada Rasulullah SAW dengan ucapan,

الصلوة والسلام عليك يا رسول الله، الصلوة والسلام عليك يا حبيب الله


Selawat dan SALAM ke atasmu wahai Rasulullah..
Selawat dan SALAM ke atasmu wahai Kekasih Allah..

Allah SWT memerintahkan kita berselawat dan mengucap SALAM kepada Rasulullah SAW, maksud firman Allah SWT,

إِنَّ ٱللَّهَ وَمَلَـٰٓٮِٕڪَتَهُ ۥ يُصَلُّونَ عَلَى ٱلنَّبِىِّۚ يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ صَلُّواْ عَلَيۡهِ وَسَلِّمُواْ تَسۡلِيمًا

"Sesungguhnya Allah dan malaikatNya berselawat (memberi segala penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi (Muhammad SAW); wahai orang-orang yang beriman berselawatlah kamu kepadanya serta ucapkanlah SALAM sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya. (Al-Ahzaab 33:56)

“Tiga perkara yang boleh mengeratkan persahabatan dengan saudaramu iaitu memberi SALAM apabila bertemu dengannya dan menyediakan tempat duduknya dalam sesuatu majlis serta panggilah ia dengan nama yang paling disenanginya.” [Riwayat Al-Tabrani]

Adakah SALAM di sini bermaksud "SELAMAT TINGGAL"?

p/s: Untuk mendapat ayat-ayat yang menggunakan perkataan SALAM, sila layari www.surah.my, cari ayat guna keyword SALAM, tidak kurang 20 ayat terdapat perkataan SALAM.

Tuesday, February 22, 2011 at 7:07 PM , 2 Comments

r.e.d.h.a


assalammualaikum w.b.t..

saya hanya inginkan redha allah dalam kehidupan..
dari segala perkara hingga sekecil2 perkara...
tapi mengapa susah...
hidup ini indah jika allah redha...
keberkatan dicari..
namun rasa susah...
mengapa ya allah...azam itu ada...jalan untuk ke situ saya usahakan...
mudahkan ya allah...
saya ingin juga keluarga saya...sahabat-sahabat saya...
semua hidup dalam mardhatillah...
sama-sama ke syurga..
dan kematian itu semakin mendekat...
moga saya sempat.....
tak ingin harapan...tinggal harapan.......................
guide us ya rabbi..........................

Monday, February 21, 2011 at 5:56 PM , 0 Comments

jangan guna perkataan 'SALAM'

assalammualaikum w.b.t

untuk panduan kita bersama...

JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM"

بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".

Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)

baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM atau ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz“Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”

dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,

saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;
“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;

“WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata

“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…

Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”

Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.
Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan“A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform“A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.

Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

* Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”

* Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.

* Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan “ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”

Tolong tag kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..

Sekian, semoga ada manfaatnya

Saturday, February 19, 2011 at 10:14 AM , 0 Comments

golongan yang didoakan oleh para malaikat

assalammualaikum w.b.t

sama-sama kita praktikkanya :)

orang–orang yang didoakan oleh para malaikat:

1. Orang yang tidur dalam keadaan bersuci.

Rasulullah SAW bersabda, "Barangsiapa yang tidur dalam keadaan suci, maka malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya. Dia tidak akan bangun hingga malaikat berdoa `Ya Allah, ampunilah hambamu si fulan kerana tidur dalam keadaan suci".

(Imam Ibnu Hibban meriwayatkan dari Abdullah bin Umar ra., hadits ini dishahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Shahih At Targhib wat Tarhib I/37)

2. Orang yang sedang duduk menunggu waktu solat.

Rasulullah SAW bersabda, "Tidaklah salah seorang diantara kalian yang duduk menunggu solat, selama ia berada dalam keadaan suci, kecuali para malaikat akan mendoakannya `Ya Allah, ampunilah ia. Ya Allah sayangilah ia'"

(Imam Muslim meriwayatkan dari Abu Hurairah ra., Shahih Muslim no. 469)

3. Orang–orang yang berada di saf barisan depan di dalam solat berjamaah.

Rasulullah SAW bersabda, "Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya berselawat kepada (orang–orang) yang berada pada saf-saf terdepan"

(Imam Abu Dawud (dan Ibnu Khuzaimah) dari Barra' bin `Azib ra., hadits ini dishahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Shahih Sunan Abi Dawud I/130)

4. Orang–orang yang menyambung saf pada solat berjamaah (tidak membiarkan sebuah kekosongan di dalam saf).

Rasulullah SAW bersabda, "Sesungguhnya Allah dan para malaikat selalu berselawat kepada orang-orang yang menyambung saf–saf"

(Para Imam yaitu Ahmad, Ibnu Majah, Ibnu Khuzaimah, Ibnu Hibban dan Al Hakim meriwayatkan dari Aisyah ra., hadits ini dishahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Shahih At Targhib wat Tarhib I/272)

5. Para malaikat mengucapkan `Amin' ketika seorang Imam selesai membaca Al Fatihah.

Rasulullah SAW bersabda, "Jika seorang Imam membaca `ghairil maghdhuubi `alaihim waladh dhaalinn', maka ucapkanlah oleh kalian `aamiin', kerana barangsiapa ucapannya itu bertepatan dengan ucapan malaikat, maka ia akan diampuni dosanya yang masa lalu".

(Imam Bukhari meriwayatkan dari Abu Hurairah ra., Shahih Bukhari no. 782)

6. Orang yang duduk di tempat solatnya setelah melakukan solat.

Rasulullah SAW bersabda, "Para malaikat akan selalu berselawat kepada salah satu diantara kalian selama ia ada di dalam tempat solat dimana ia melakukan solat, selama ia belum batal wudhunya, (para malaikat) berkata, `Ya Allah ampunilah dan sayangilah ia"

(Imam Ahmad meriwayatkan dari Abu Hurairah, Al Musnad no. 8106, Syaikh Ahmad Syakir menshahihkan hadits ini)

7. Orang–orang yang melakukan solat subuh dan asar secara berjamaah.

Rasulullah SAW bersabda, "Para malaikat berkumpul pada saat solat subuh lalu para malaikat (yang menyertai hamba) pada malam hari (yang sudah bertugas malam hari hingga subuh) naik (ke langit), dan malaikat pada siang hari tetap tinggal. Kemudian mereka berkumpul lagi pada waktu solat asar dan malaikat yang ditugaskan pada siang hari (hingga solat asar) naik (ke langit) sedangkan malaikat yang bertugas pada malam hari tetap tinggal, lalu Allah bertanya kepada mereka, `Bagaimana kalian meninggalkan hambaku?', mereka menjawab, `Kami datang sedangkan mereka sedang melakukan solat dan kami tinggalkan mereka sedangkan mereka sedang melakukan solat, maka ampunilah mereka pada hari kiamat'"

(Imam Ahmad meriwayatkan dari Abu Hurairah ra., Al Musnad no. 9140, hadits ini dishahihkan oleh Syaikh Ahmad Syakir)

8. Orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yang didoakan.

Rasulullah SAW bersabda, "Doa seorang muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa pengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang akan dikabulkan. Pada kepalanya ada seorang malaikat yang menjadi wakil baginya, setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikan, maka malaikat tersebut berkata `aamiin dan engkaupun mendapatkan apa yang ia dapatkan'"

(Diriwayatkan oleh Imam Muslim dari Ummud Darda' ra., Shahih Muslim no. 2733)

9. Orang–orang yang berinfak.

Rasulullah SAW bersabda, "Tidak satu hari pun dimana pagi harinya seorang hamba ada padanya kecuali 2 malaikat turun kepadanya, salah satu diantara keduanya berkata, `Ya Allah, berikanlah ganti bagi orang yang berinfak'. Dan lainnya berkata, `Ya Allah, hancurkanlah harta orang yang bakhil'"

(Imam Bukhari dan Imam Muslim meriwayatkan dari Abu Hurairah ra., Shahih Bukhari no. 1442 dan Shahih Muslim no. 1010)

10. Orang yang sedang makan sahur.

Rasulullah SAW bersabda, "Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya berselawat kepada orang – orang yang sedang makan sahur"

(Imam Ibnu Hibban dan Imam Ath Thabrani, meriwayaatkan dari Abdullah bin Umar ra., hadits ini dishahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Shahih At Targhiib wat Tarhiib I/519)

11. Orang yang sedang menjenguk orang sakit.

Rasulullah SAW bersabda, "Tidaklah seorang mukmin menjenguk saudaranya kecuali Allah akan mengutus 70.000 malaikat untuknya yang akan berselawat kepadanya di waktu siang sehingga petang dan di waktu malam sehingga subuh"

(Imam Ahmad meriwayatkan dari `Ali bin Abi Thalib ra., Al Musnad no. 754, Syaikh Ahmad Syakir berkomentar, "Sanadnya shahih")

12. Seseorang yang sedang mengajarkan kebaikan kepada orang lain.

Rasulullah SAW bersabda, "Keutamaan seorang alim atas seorang ahli ibadah bagaikan keutamaanku atas seorang yang paling rendah diantara kalian. Sesungguhnya penghuni langit dan bumi, bahkan semut yang di dalam lubangnya dan bahkan ikan, semuanya berselawat kepada orang yang mengajarkan kebaikan kepada orang lain"

(Diriwayatkan oleh Imam Tirmidzi dari Abu Umamah Al Bahily ra., dishahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Kitab Shahih At Tirmidzi II/343)

Tuesday, February 1, 2011 at 5:22 PM , 2 Comments

life's art ^_^


assalammualaikum w.b.t

online dr rumah,sgt berbeza suasana.hee hepi btul dpt balik rumah.berb
ulan lamanya tinggal di hostel mengadap buku je. alhamdulillah perjalanan pulang ke johor selamat semuanya.sampai aje kakak sy dh tunggu.hepi sgt!and thanx a lot to my sis coz 'take the risk' hehe escape kejap from school. and as adik yg mithali i decided to wait for her at school after that. taknak akak sy tinggalkan kerja.adik2 4bestari dh tunggu ustazah dorg.hehe..

sementara menunggu sy berjalan2 around the school compound.dh berapa ramai student yg bg salam 'assalammualaikum cikgu' hehe..hepi jgk.n i just smiling.'waalaikummussalam..sy bkn cikgu ye dik' :)..sitting on the bench, i looked around..the students, teachers, cleaners, school compounds..i miss the school time a lot..

sy hanya bermonolog sendirian.sudah lama masa itu berlalu, sy pernah berada di tempat seperti adik2 itu.learning everything about life and academic. friendship..leadership..n
many things.now i'm turning 23,the situations have changed..n i wondering again..till when my life's art will end. i'm scared ya allah..

one scene that caught my attention was the assembly of the students for evening session. ya
allah adik2 ni relaxje walaupun cikgu disiplin tu marah2. again..i'm thinking..sy rasa zaman sy sekolah dulu even a school from a rural area in penang..takdelah teruk sgt cikgu marah. kalau dh kena jerit marah sekali semua terdiam.but the scene i saw yesterday was diffrent. i started to make a conclusion by myself..is it the young generation nowadays are lack of respect to their teachers?even i'm thinking..foods,tv,and parents play a vital role in ensuring their behaviour. dah banyak sgt perkara yang tak baik berlaku. sy berdoa moga2 generasi anak2 saudara saya ini takkan pergi jauh dr landasanNya. sy risau..

tp sy jg tak berkenan bila saat azan zohor berkumandang,cikgu itu seolah2 tak mendengar.suaranya lantang lbh drpd azan.kan molek ajak adik2 itu diam menghormati azan.ntahla..byk perkara dlm kehidupan yg harus kita betulkan kembali. mari kita sama2
mulakan dr rumah:)

next story i wanna share is..community eye service(CES) carried out just a day before our end posting exam. hepi jg memeriksa mata warga tua kat daerah Pasir Mas, kawasan chetok:) mak kata ramai saudara-mara kat situ tp sy xkenal:( terima kasih buat pakcik2 n makcik2 yg datang. kami dapat belajar byk perkara n fundus examination for sure:) latihan before exam.
sy sedar, dalam white coat yg kami pakai bawa imej yg sgt dihormati.we'll feel the differences..how people more respect you.but the thing that i scared is..the EXPECTATIONS..it's
the nature for being in the medical field. people looked at you..they smiled..bu
t rarely when you are in the shirts like everyone else. again,the lesson i got from my life's art is respect everyone.no matter he or she is. no different classes..and with the expectations..as a medical students, i must have enough knowledge and practices to be a good doctor later on.

thanx for reading..n let's think..think about our life's art.most things that Allah had created are for us to think and take a lesson..no matter how you and i perceive the things we saw..but hopefully, it'll bring us to the creator-ALLAH S.W.T. SUBHANALLAH..
few pics that i've taken from my frens..thnx a lot falah:)
COMMUNITY EYE SERVICE

we really love it..















Friday, January 28, 2011 at 11:25 AM , 0 Comments

senyum sampai telinga:)


assalammualaikum w.b.t

lama tak meng'update' blog, hari ni saya sangat2 hepi:) senyum sampai telinga! hehe.. actually this morning i got ophthalmology clinical exam. we've been given 2 station. we need to examine patient's eye with ophthalmoscope, give the findings and diagnosis in 5 minutes. alhamdulillah, overall opthal end posting exam was the first exam that i satisfied the most. after 3 weeks in this posting, i think that i will consider ophthalmologist as my future career:) saya suka semua tentang MATA! even sangat kecil tapi sangat bermakna dlm kehidupan. subhanallah. cumanya saya tak suka part surgery. this tiny2 structure sgt menakutkan..terlebih gerak sikit akan ada masalah.

saya pulak clumsy orgnya. masuk dalam OT first time tgk catarat surgery (phacoemulsification and ECCE) sy takut...tapi saya rasa insyaallah klu training yg cukup, pasti boleh! so, now, insyaallah in the list..to be a lecturer and if clinician as ophthalmologist or both:) kita tunggu dan lihat jika umur panjang,mungkin dapat minat baru pulak nnt,siapa tahu kn:) insyaallah..semoga allah permudahkan..


kema,sya,iny:)

another thing that make my day is..i pass my orthopaedic posting.alhamdulillah. semuanya rezeki dr allah. sy sgt2 bersyukur. sbb dh hancur jg hatini sbb xdapat perform long case exam & mcq dgn baik.tp, xsangka allah berikan sesuatu yang sgt diluar dugaan:) terima kasih dr mohammad. diabetic foot :) tak lupa jg surgery and paediatric posting yg baru jg keluar result. thanx allah, thanx to all my lecturers:)

cerita mengalahkan final profesional exam phase 3 je hehe...sy sgt hepi..hepi sgt harini.best fren sy pun lulus:) n mlmni balik johor dgn hati yg gembira, xsabar nk jumpa mak,family n ank2 sedara sy yg selalu wat kecoh time call tu hehe..maksu love n miss you all so much walaupun garang jg kadang2 hehe..

thanx allah, you ease everything. guide me always..my frens and family and all muslimin muslimat..alhamdulillah..sy mahu senyum terus harini no matter org kata schizo ke hehe..
next after 1 week holiday OTORHINOLARYNGOLOGY a.k.a ear,nose and throat:) mudahkan segala urusan pembelajaran kami ya allah:)

Wednesday, January 26, 2011 at 2:58 PM , 0 Comments