6 months junior HO

Assalammualaikum w.b.t

Entry ini lebih kepada luahan hati. buat diri saya seorang junior HO. Sedar tak sedar i've been working as HO for almost 6 months already. Now, i'm in obstetric & gynaecology hmmm...banyak perkara yang saya belajar, ilmu yang diharapkan takkan saya lupa for my future nanti..banyak juga belajar tentang environment, colleague, patient, psychology...

Tapi, sekarang ni saya dah start mula rasa, hidup saya hanya berkisar tentang hospital-rumah...balik keje, rehat, keje balik...same thing goes everyday until i realized, i'm tiring of this, felt wanna just go out, take a walk...rasa macam nak pegi ke satu tempat yang ada scenery yang cantik...just for a walk...dah lama rasa tak melihat keindahan alam ciptaan Allah...Buat adik-adik yang bakal bergelar doktor, persiapkan diri dan minda anda menghadapi saat-saat begini. Kadang-kala saya rasa kosong...hidup ibarat hanya untuk bekerja.. :(

Dalam O&G, suasana sgt berbeza dgn ortho...dari segi persekitaran dan cara kerja (i mean colleague) saya lebih suka ortho. Dalam ortho saya dapat rasakan HO is a part of the team. Tapi, sekarang saya tak dapat rasakan we as a team. hopefully i can survive till the end.

Bab kerja rumah..Alhamdulillah saya punya suami yang sangat memahami, tak perlu saya minta tolong dalam kerja rumah, husband saya ringan tulang membantu, dan dia sememangnya tak boleh tengok benda serabut2 ni, thanks abang for everything. Tambahan pula sebulan yang lepas i had miscarriage, betapa sedih hati hanya Allah yang tahu. keep on thinking of it. trauma for next pregnancy pun ada :( whatever it is, SABAR.. sebelum datangnya sabar, saya perlu redha...

redha dan sabar perlu seiring. dalam kehidupan ini, Allah menguji kita dengan dugaan yang berbeza mengikut    kemampuan hambaNYA. Mulut memang mudah mengucapkan... namun, segalanya bermula dalam diri dan hati...jika terasa berat, ingatlah dugaan itu tarbiyyah diri, mungkin dalam kesibukan seharian kita mula menjauhkan diri dari DIA. dan dugaan datang untuk membawa kembali diri mendekati DIA.

Tapi, dalam pahit ada manisnya...saya sedar pekerjaan ini yang saya suka...memudahkan pesakit, berpeluang untuk saya beri kata semangat pada mereka. mengingatkan mereka pada tuhan..dalam mengingatkan pesakit  pada Allah secara tak langsung saya akan ingatkan diri saya kepada DIA. dan ucapan terima kasih pesakit membuatkan saya tersenyum..:) alhamdulillah..Thank you Allah.....




Wednesday, February 20, 2013 at 2:59 AM , 4 Comments

post-tagging :)

assalammualaikum w.b.t

berbulan lamanya tak menulis kat sini...habis study, jadi full time housewife, walaupun tak full sgt actually. coz my husband really help me out to do the house chores. hehe nak buat macam mana, post study period, nak relax je keje. to abang: thanx for everything.i'm the lucky one to have you in my life.you are the best!The one that i really adore. u've inspired me along the way...when times get difficult and stress me up..u'll be there beside me..thanx allah for my husband :)

since finishing school, my life have changed...this year, first ramadhan n raya as a wife :) dulu mak selalu kejutkan sahur. now kena bangun sendiri prepare everything then kejutkan suami pulak..:) but the sweetest part is..bila husband cakap thanx and puji kita masak. each time masak i'll ask him, ok tak ? ;) ada jugak yg xok...selalunya kurang masin haha... xpela lam-lama nanti pandai la kan..kurang masin takpe tak kena darah tinggi heee~pas raya my parent-in-law bawak g hatnyai thailand..:) 2 days 1 night walaupun xpuas sangat berjalan sebab 2 hari je...tapi itujela baki cuti raya suami saya pada waktu itu..:(

habis je raya, went for induksi. erm sedih juga actually batch kitaorg buat dekat pusat latihan kesihatan je as bahagian pengurusan latihan cam kalut-kalut sikit sebab nk startkan kami keje lebih awal before convo coz seniority means a lot in medical field...in sense that post grad programme n kenaikan gred katanya..even 1 day difference with your colleague..so pasrah walaupun xde mood lagi nak keje masa tu...so my induction was on 4th sept in lumut..okla just nice tempat tu, tepi laut :) bermulalah episode menjadi houseman UD41. berkhidmat di kementerian kesihatan malaysia...

all my 3 choices tak dapat :( dapat HKL at first tapi bila fikirkan kejauhan yg teramat, so i appealed for somewhere else. as long as not being far with my husband..huhu..kawan-kawan ramai di H.Seremban...dah berkampung agaknya grad USM kat situ..so i've been posted somewhere and there's just 4 of us from usm..majority tanya HO kat situ mesti grad russia/ukraine..local rasanya tak jumpa lagi, just in my dept...bab dept pulak..erm first day tu jumpa timb pengarah hospital...then dia bawak buku log different dept...bayangkan nak pilih posting mana pulak..rasa semua knowledge berkarat cuti 2 bulan...

so dalam berebut-rebut tu pilihan yang ada just surgery,paediatrik,o&g,orthopaedic....so secara pantasnya i just grabed ortho as my first placement to complete housemanship programme in 2 years time.. tagging 2 weeks...7-10pm hari2 penat sangat-sangat :( they said ortho was the 2nd most scariest dept for HO after paeds. just wait n see :( alhamdulillah dapat suami yang memahami...hantar n fetch me for almost every day..lega tak payah drive..penat takut accident je. so far alhamdulillah i've passed my off tag assessment. tp after this i'll be responsible to take care the ward by myself. takde dah senior HO baik-baik hati kalau diorang dah balik keje awal...apa yang stress nya part procedure, nk post OT, hantar sample, all that forms and referal just make me stress. sebab tak tau cara..salah kang kena marah...so even a single thing yang i'm not sure, musti tanya senior..kesian gak tengok kadang-kadang diorang terpaksa melayan saya budak baru belajar ni..huhu

hopefully things will get better..i'm the first poster...i'll take it as a challenge in positive way..even the HOD of ED pun i'll ask if not sure form apa kena isi kat ED tu for certain things la..sampai dia pun notice and berkenalan..then dia kata it's ok belajar lama-lama okla...lega rasanya..:) for me doesn't matter how people see me, bertanya itu ini, even tanya MO yang ditakuti ramai...as long as daripada dimarah sebab buat silap atau dimarah sebab banyak tanya sangat..i'm prefer the 2nd one :) haha..

thanx hubby :)
alhamdulillah for all the blessings..hopefully this 2 years time as trainee doctor will be a fun n enjoyable phase of my life..may Allah bless. :) 1 entry cover everything..a story or time line that happened which later will be part of the sweet memories in my life.....:)

Friday, September 28, 2012 at 9:26 AM , 2 Comments

alhamdulillah..

Assalammualaikum w.b.t Alhamdulillah,subhanallah...betapa gembiranya hati ini..masih terbayang lagi detik2 debaran menantikan satu persatu nama candidate MD USM class 2012..satu persatu DR.....sehinggalah saya tak tertahan lagi menunggu dan mengalirkan air mata..semua nama sahabat saya telah diumumkan..dan akhirnya alhamdulillah...apabila dean menyebut dr siti nor akmal bt abdullah.subhanallah betapa besarnya nikmatMU..inilah kali pertama secara surprise saya datang mendengar result diumumkan.setiap kali profesional exam,mentor saya pasti menghantar sms ucapkan tahniah in advance as she knew the result already.huhu..

Setelah 5 tahun, entah berapa kali mengalirkan air mata, debaran setiap kali peperiksaan...berakhir sudah dengan bantuan daripada Allah s.w.t..3 kes untuk short case surgical dan long case medical,nak undi untuk pilihan kes surgikal or medikal pn berdebar juga.hanya allah sahaja yang tahu.alhamdulillah semua examiner yg baik.yg dulunya scary sgt2 tp sgt baik hati ketika pro exam.terima kasih prof2 dan dr2. External examiner dr medical school lain pun baik2, alhamdulillah..dan betapa gembiranya melihat kegembiraan lecturer semuanya..





 Ini adalah hadiah terindah buat insan-insan tersayang..mak,arwah abah,mertua dan keluarga yang mendoakan kejayaan saya..dan semestinya insan yang banyak bersabar,memberikan kata2 semangat,suami tercinta muhammad zahid b mat yusof. Terima kasih abang! Berjauhan dan bersabar atas segalanya..alangkah gembiranya jika arwah abah masih ada..alhamdulillah allah berikan saya kesempatan penuhi my father last wish.. Ini hanya titik permulaan untuk kehidupan yang masih panjang..semoga saya dapat berbakti kepada agama,bangsa dan negara.moga allah redha..moga dapat bekerja seikhlas hati..yg utama betulkan niat insyaallah..

Wednesday, June 27, 2012 at 7:26 PM , 0 Comments

Noktah...

Assalammualaikum w.b.t Alhamdulillah masih lagi diberi kesempatan menyambung hari-hari dalam kehidupan ini..kurang dua minggu lagi exam saya...saya sangat risau, saya rasa banyak yang saya tak tahu...segala macam rasa dalam hati.. Saya takut akan kegagalan...bukan sekali malah banyak kali sepanjang saya bergelar medical student.namun, suami saya sering mengingatkan...kegagalan atau kejayaan pokok pangkalnya adalah dari allah.usah dirisaukan,cuba yang terbaik disamping berusaha,haruslah bertawakal..kerana bukan kerana usaha kita,kita berjaya...tapi DIA yang menentukan..jika gagal,perlunya ada kesabaran...bukankah kesabaran itu pahalanya besar disisi Allah? Nasihat suami, membuka hati yang sering alpa...walhal saya harus ingat,allah maha tahu atas segalanya,saya hanya harus bersabar,berusaha dan terus meminta kepadaNya. Terima dengan penuh keredhaan segala qada dan qadar..mudah-mudahan semuanya mendapat ganjaran di akhirat...kehidupan dunia membuat saya alpa sebentar,kehidupan sebenar-benarnya adalah akhirat...moga apa yang diusahakan di dunia dapat dijadikan bekalan di sana kelak.. Sesungguhnya kehidupan dunia ini hanya umpama titik NOKTAH...dari titik itu bermula garisan panjang tanpa penghujung..dan garisan itu umpama kehidupan selepas ini...kehidupan yang kekal abadi...bersabarlah wahai hati..doakan buat saya dan teman-teman...insyaallah moga allah redha..

Sunday, May 27, 2012 at 9:22 PM , 3 Comments

2 bulan



assalammualaikum w.b.t

pejam celik pejam celik...dah 2 bulan we've been married :) alhamdulillah atas segala nikmatMU ya allah..and 3 months more towards my professional exam waaaaa~ i'm so scared..keep wondering whether i could make it or not..

yesterday was my interview with SPA, and honestly I'm not so prepared for it...bacala juga FAQ SPA, dok menghafal... n in history (in my life la kan..) i'm the last person for that interview seksanya menunggu, can't stand for the anxious feeling for so long...the same feeling when i'm sitting for any exam..but alhamdulillah, it's over and rasa cam best plak bersembang dengan interviewer tu hehe..they're so nice..but medical part i screwed it a bit..jawab management berterabur..huhu actually i tried direct the doctor to ask me regarding my current posting which is psychiatry (fresh lagi kn....tanyala schizo ke bipolar ke...huhu) but he said i prefered emergency medicine..huhu cemas dah time tu coz i know he will definitely ask me about polytrauma n flail chest like previous candidate...but i let him knew that i'm not doing A&E posting yet (A&E will be my next posting after this) so he ask me about medical based question which i leave it for so long since i'm in 4th year..alhamdulillah it's all about 42y.o malay gentleman came with the history of chest pain..how u manage? so i just answered but berterabur skit...whatever it is..alhamdulillah n look forward :)

last month my husband gave me a very special present...:) he brought me to KOREA for our honeymoon...thanks to allah for all the blessing :) it was chinese new year holiday...bermakna the last cuti panjang ever!huhu..i've great time there, great moments, great experience in winter and skiing haha..n "skin desquamation"...dah memang kulit orang Malaysia kan...huhu..alhamdulillah dapat melihat keindahan Allah ciptakan kat sana...sangat cantik...then after coming back to malaysia, we got free ticket entry to universal studio singapore:) thanx to my brother-in-law. and special thanx to my beloved husband yang temankan juga naik segala high speed roller coaster yang saya teringin sangat nak naik even demam terkena penangan winter korea hehe..

after all the happiness...now it's the time to focus most to my coming pro exam in june..huhu..wish me luck n pray for me..may allah ease everything :) amiiinnnn...

one and only masjid in Seoul...the place named Itaewon

Friday, February 10, 2012 at 12:09 PM , 4 Comments

fasa baru dalam kehidupan :)









assalammualaikum w.b.t...

alhamdulillah,segala puji-pujian bagi allah semesta alam :) hari ini sudah enam hari saya memasuki fasa baru dalam kehidupan saya:) menjadi seorang isteri buat suami tercinta MUHAMMAD ZAHID BIN MAT YUSOF :) semoga ikatan cinta yang terbina hingga ke syurga..dan rumahtangga yang terbina penuh dengan rahmat dan redha Allah s.w.t :)

saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih buat semua, terutamanya family dan sanak-saudara saya yang berpenat lelah membantu saya, buat keluarga mertua yang datang dari jauh, juga kepada sahabat-sahabat yang travel jauh-jauh untuk datang...juga kepada sahabat-sahabat suami saya yang macam rombongan satu bas bila bergambar hehe...apa-apa pun syukur kepada allah dengan segalanya...hari pun cerah,perjalanan majlis yang smooth. mohon maaf di atas kekurangan..dan kepada sahabat-sahabat yang saya tak berpeluang berborak lama:(

terima kasih, jazakallahu khairan kathira...atas segala ucapan selamat dan doa...kehadiran kalian untuk memeriahkan lagi perkahwinan saya amat bermakna :)

buat suami tercinta...terima kasih tak terhingga atas segalanya...semoga saya dapat berbakti dan menjadi suri penyejuk hati suami sentiasa..:)

Friday, December 16, 2011 at 9:02 AM , 3 Comments

oNg!

assalammualaikum w.b.t...

alhamdulillah ya allah...for giving me another day...sekarang dh masuk minggu ke-3 O&G posting...this year sangat2 xproduktif..i haven't complete my log book..conduct delivery apatah lg :( semuanya kerana renovate air-cond labour room...and most of the case admitted to the ward n labour room just complicated case. seharian on call, i looked after this kakak from the evening till 3am, 25y.o malay, primigravida (first pregnancy), post-expected date of delivery 12days..but she had prolonged 2nd stage...which means the phase that mother had the urge of pushing. she tried but the baby not came out. so end up with instrumental delivery...

betapa kecewanya hati ini, huhu...tapi takpelah keep telling myself to see things in the positive way..mlm tu on call dengan dr yang best, he guide me to do episiotomy:) insyaallah this coming 2 weeks we'll be posted to Hospital Kota Bharu for more exposure:)

2minggu je lagi nak habiskan posting o&g...means exam is coming!permudahkan ya allah..berikan kejayaan kepada diriku dan sahabat-sahabat seperjuangan. malamni teman one of my friend merangkap rumate tersayang sya ke konsert nasyid edcoustic :) the last year before graduate:) membaca entri2 lama yg lebih kepada diari hidup sebagai pelajar buat saya tersenyum :) may allah ease everything...

Thursday, September 29, 2011 at 1:48 PM , 1 Comment