renung-renungkan...selamat beramal..

i just read this article posted by a friend in friendster. it got my attention..i can't imagine if i were in palestine. but 1 thing they are lucky, mati dlm jihad kn..syurga tempatnya.subhanallah.and us? still happy..without thinking any risk to get attack. actually, we're facing silence enemy which at anytime they can 'penetrate' us from south..only allah knows..still happy listen to music all day long..nk ingt mati dlm sehari pn payah,allah? sgt2 krg..

another issue, just now i listened to fly.fm..this guy really hope his X-gf accept him back, their problem just bcoz this guy xwishing his gf hepi velentine's day!so, that girl was mad at him then broke the ties bcoz for her, they dun hv chemistry. the words that just come to my mind at that time is 'what the hell'??2 malays talking about celebrating velentine's, she bakes,cooks for me bla~bla..we're muslims.even couple is xallowed. better be a friend, my experience..cukuplah kita mengundang dosa, dosa yg ada pon menggunung tinggi. is it we're just muslims ats nama?or so called 'islam baka'?i really thank him actually to make this decision.allah knws better what next will happen in our lives.leave it to allah..jodoh,ajal,maut meliputi pengetahuanNya.

friends..take a moment to think..hidup ni hny sementara. ade ke immortal?xde nye..
tambahkan amal kita sebelum terlambat.ingatan utk diri n sahabat.
Semalam Razali Awang, pemberita TV3 yg pergi ke Gaza baru-baru ni, datang ke my company tu share his experience. Persatuan Islam Pekerja yg anjurkan. Razali ni tiap kali dia bercerita, mesti tersekat2 sebab dia kata dia tak dpt lupakan pengalaman yg dia akan kenang smpai mati.
I ada things yg nak share yg buat I tak boleh tido mlm tadi:

Mesir
Razali kata ni Firaun modern. Nama je Islam tapi dah very secular. Sanggup kencing di dinding2 masjid.
Mesir sekat sempadan ..the only way ke Gaza. Makanan dan ubatan2 sume rosak kat sempadan Mesir-Gaza. Sempadan Gaza and Mesir is 14 km long. Kalau lah tak de sekatan, rakyat Palestine takkan kebuluran...
"Mesir lebih rela bersempadan dgn Israel drp bersempadan dengan Hamas!" - Apa punya manusia ni, kata Razali Awang.
Khutbah Jumaat di Mesir mengharamkan khutbah mengenai keganasan di Gaza. Razali btau rakyat Palestin yg dia interview, kat Malaysia tiap Jumaat kami bacakan Qunut Nazilah dan bersolat hajat demi kesejahteraan rakyat Palestine...
Berapa banyak checkpoint dia kena lalui kat Mesir...tapi dgn pertolongan Allah SWT lepas pulak..tapi perit nya..yg mintak rasuah...charge naik bas 500 meter is RM70!!!

Gaza (Palestine)
Terbahagi kepada 2 - Hamas dan Fatah...Belah Fatah ada kasino!
Kata wartawan dari Belgium dan Itali, the best strawberry in the world comes from Gaza!
Imam Shafie lahir di sini (sebak pulak bila dengar yg ni).
Razali kata rakyat Palestine sgt berpegang teguh kpd ajaran Islam dan mazhab Shafie.
Org Palestine sgt baik dan friendly as compared to other Arabs esp yg kat Mesir tu..
Moyang Rasulullah SAW dikebumikan dia sini (lupa nama ..tapi dia mention Hashim....)
Beautiful country, iklim Mediterranean ..boleh kalahkan Los Angeles kalau tak kerana peperangan..

Hamas
Memang kalangan yg rela mati sebab mati syahid. Rela mati anytime. Bila bersalam perpisahan dengan Razali dia org ucap "Kalau anda dtg lagi ke sini, adakah kita akan bertemu lagi"...like they know they can die anytime.
Tulang2 yg melekat kat dinding bangungan rosak, tak busuk walau dah berminggu!Mayat tak reput langsung, bila kubur dibedil oleh Israel...punyalah jahat manusia, kubur pun nak bedil konon tempat simpan senjata.Hamas ada 25,000 org..tak de senjata canggih tapi yg mati hanya 100 lebih je!!Hamas ni beroperasi di bawah tanah and they are everywhere. They operate in small groups.Isteri kepada yg mati syahid, hanya ada satu misi, utk berperang dan mati syahid supaya dapat jumpa suami semula di syurga.Bagi mereka, kanak2 yg mati berada di sisi Allah SWT.Menurut seorang ibu yg anak nya mati syahid, hari ni sorang mati, esok lahir lagi seorang bayi..

Israel
Memang pengecut sebab tak berani perang one to one ngan Hamas. Kat darat hanya duduk dlm kereta kebal. Pastu serang ngan bom pintar, bom fosforus dari jarak jauh.Dia org tau Hamas ada penembak tepat! So, depa takut nak turun dari kereta kebal.Kereta kebal Israel musnahkan tanaman seperti anggur dan pokok zaitun sebab tanaman ni makan masa bertahun nak tumbuh balik. Biar rakyat Palestine kebulur dan tak de sumber pendapatan.
Semua resolusi PBB, satu pun Israel tak ikut!Ada back-up besar lah katakannn.

Rakyat Palestine
Sedih Razali tengok dia org rebus rumput sebab dah tak de makanan.Kanak2 tiada cita-cita lain selain dari ingin menjadi pengebom berani mati kerana trauma melihat ahli keluarga dibunuh di depan mata sendiri!Di hospital, pembedahan, jahit kulit ke apa ke...terpaksa dibuat tanpa bius. Sebab ubat dah tak de.Razali kata tak tahan dia tengok budak2 menjerit2 kesakitan bila kepala di jahit!Dia jugak pergi sendiri ke dewan bedah yg telah dibedil dgn bom fosforus ..sebelum serangan ada few doctors sedang bedah pesakit.Razali kata tak de apa yg tinggal .semua dah jadi abu!!! Ada la nampak serpihan tulang sikit2 here and there...Fosforus ni dia hancurkan kulit dan tulang...Satu lagi antara pembekal rifle ke Israel selain dari USA is negara jiran kita ni ha...yg paling dekat...SINGAPURA!

terus berjuang.pakai suma barang malasia saja k.

Tuesday, March 3, 2009 at 12:21 AM

0 Comments to "renung-renungkan...selamat beramal.."