SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Assalammualaikum w.b.t buat muslimin dan muslimat yang dirahmati allah..

dah bersawang agaknya blog sy ni..hehe..lama tak menulis.am i busy?not really i guess..it's just me, M.A.L.A.S hehe..it's probably not suprise that i'm a med student to feel that way..isn't it?hehe..

it'll come even once in life as long as 'being a student'..no matter what course you are in..erm..
mood nk study tu mcm takde lg huhu..but akmal!wake up!!3rd year is not a honeymoon yr dear~~

masih belum terlambat untuk sy mengucapkan selamat hari raya aidilfitri.maaf dipinta..buat sahabat yg mengenali diri dan juga readers yg mungkin tersentuh dengan tulisan saya..dalam hidup ini tanpa kita sedar mungkin ada yang tersinggung..erm..apa yg saya membebel ni..haisy..

ramadhan yg dirindui telah meninggalkan kita..amalan dipertingkat selama sebulan adakah masih kekal sahabat-sahabat? sedih mengenangkan..suasana dalam bulan ramadhan amat bebeza saya rasakan..kalau nk beribadat rasa ringan je nak buat..betul tak?erm sahabat2 rasullullah s.a.w menangisi pemerian ramadhan..namun kita?ada juga mungkin yg tak sabar-sabar nak raya sbb tak payah puasa ??huhu..bergantung pada diri masing-masing..dalam keghairahan kita ingin meningkatkan amalan..unfortunately, still got ppl out there yang tak puasa..kalau baca di dada akhbar..masyaallah..apa nak jadi umat islam sekarang...dahla tak puasa..terang-terangan melakukan dosa di siang hari di tempat awam tanpa segan-silu pulak tu..
nauzubillah..moga2 ia menjadi peringatan buat kita dan juga agar kita tak alpa drpd membentuk ahli keluarga kita supaya tidak meletakkan perintah allah sewenang-wenangnya..

mengapa ini terjadi?kita semakin alpa..hanyut dibuai sajian hiburan yg tak bertepian..saya akui sy juga remaja islam yang iman juga turun naik..tapi risau mengenangkan bagaimana nanti pelapis generasi akan datang bila melihatkan anak-anak saudara sy yg kecil2 bermain..terdetik di hati ini..jika dunia sekarang ibarat terumbang-ambing..remaja islamnya masih dibelenggu hiburan yang melalaikan..bagaimana 5 atau 10 tahun akan datang..adakah anak-anak ini imannya utuh,tidak mudah rebah dek kerana arus dunia yang melalaikan?saya pernah terbaca jika kita ingin melihat generasi akan datang..lihatlah generasi beberapa tahun ke belakang..sy tak pasti berapa tahun..tp yang pasti,jika ini yang kita lihat di usia ini..apatah lagi generasi anak-anak saudara saya yang masih meneroka dunia..risau juga mengenangkan..

semoga didikan kita dari mereka kecil dapat menjadi perisai buat anak-anak ini..buat ibu bapa, didiklah anak-anak dengan agama..kerana hanya agama dan taqwa dapat mengekang diri dari perkara-perkara yg melalaikan insyaallah..erm rasa macam mak pulak..huhu..tp inilah hakikat..wadah pemikiran saya bila melihatkan program-program sempena aidilfitri di TV..dengan konsertnya, terkinja-kinja..masyaallah..entahlah..moga dijauhkan..

harapan saya, dapatlah kita membuka mata,tidak memekakkan telinga dengan apa yang terjadi disekeliling kita..moga terdetik di hati setiap insan untuk kita melakukan penambah baikkan buat diri dan berpesan-pesan dengan kebenaran dan kesabaran insyaallah..demi mencapai redha allah..

"JADILAH ARUS YANG MAMPU MENGUBAH SUASANA"
Dr. danial zainal abidin

Sunday, September 27, 2009 at 10:48 PM

0 Comments to "SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI"