TAKE HEART: A KILLER STALKING YOUNG PEOPLE

THAT'S WHY THEY CALL THEM CRUSHES. IF THEY WERE EASY, THEY'D CALL THEM SOMETHING ELSE

I just read a post in my beloved best fren http://herkipos.blogspot.com/ -i'll be waiting for you..

wow!amazed me as well=) hehe..Yeah quite agree with my friend that hot topic among frens is 'kawin..kawin..' xde keje lain?? huhu..is it 20 years old and above is the 'peak' of age to get married??mmgla sesuai..tp tunggula 24 ke 25 ke habis stdy kan..but klu tak silap 1st time org merisik sy kat mak when i was 18!!hoho...baru habis spm, kat matrix...i've much2 more to do..i want get 4.0 during that time...but they are talking about marriage:( luckily, my mom not encourage her children to get married early 20.. mak kata, xyah dok risau la, blajaq pandai2, dpt keje elok2, adanya org nak, jdoh setiap org tue ada, tgh bujang ni la berkesempatan buat macam2, nnt dah kawin susah..ada anak lagi..haa..xyah dok gatai ngat, blajaq dulu..huhu kan kena ceramah free haha..love my mom=) rindu arwah abah juga...

those quotes above i found in reader's digest..sounds interesting to me right now hehe..heart is cardio/cardiac in medical terms..eg:cardiovascular, cardiac cycle etc..but this is out of medical thingy k hehe..erm my heart is broken because of a friend..erm don't care la..let it be!!cheer up maksu akmaL!!hehe..

i have few words that i received from my friend nun..far2 away in south..haha cam kat kutub selatan je, tapi as long i knw kwn sy tue bukan beruang kutubla haha mmg xley nk serius btol,tgh super screwy!those words that relieved my pain jgk, just wanna share with you guys out there..

kata-kata saidina ali "selemah-lemah manusia ialah org yang tak boleh mencari sahabat dan org yang lebih lemah dari itu ialah org yang mensia-siakn sahabat yang telah dicari"

jika kita bersahabat, bersiaplah utk berkorban demi sahabat kita, jika kita bermusuhan dengan sahabat, siaplah untuk mengalah demi persahabatan kita...

sabda rasulullah " 3 perkara yang sentiasa ada dalam umatnya: kepercayaan sial, hasad dengki, berprasangka" ~sama2 lah menjaga hati kita...

hadis nabi lagi "jauhilah prasangka kerana prasangka itu adalah perbicaraan yang paling dusta" astagfirullah, sama2 kita mohon agar kita dijauhkan buruk sangka pada org, biasalah kan salu kita mesti tak terlepas sangka yg mcm2 kat org lain..tp macam mana n apa kita rasa jika kita di prasangka begitu??tentu sedih kan...jg lah hati kita=)

adeyyla...ngantuks pulaks..badan sengal2+back pain coz travel hampir2 12jam !! tido atas bas xley tahan..huhu..tp dh memang kaki tidoq kan..lena jugak sakit2 badan pon hehe..oklah..bear mak bg dah lambai2 mintak dipeluk haha..nk tido=) wassalam...have a nice day!may allah bless!!

Thursday, August 20, 2009 at 3:19 PM

11 Comments to "TAKE HEART: A KILLER STALKING YOUNG PEOPLE"

Posted by Muhammad Zahid ( August 23, 2009 at 2:18 AM )

Nice article.

For me,kejarlah cita-cita seblm cinta, apbla tercapainya cita2 maka dengan sendirinya cnta itu akan hadir..............insyaAllah..=)

thanx..

yup..i agree with u..first thing first=) cita-cita adalah priority, allah dah tentukan segala-galanya, tak perlu kita risaukan..cuma Dia beri kita pilihan untuk memilih.rasionalnya diri kita yang menentukan.insyaallah,smoga allah sentiasa bersama2 kita..=)

Posted by Muhammad Zahid ( August 24, 2009 at 9:29 AM )

Yup..first thing first..=)

Tp cita2 kita yg utama adalah berusaha mendptkan keredhaan Allah SWT...

“ Dan tidak AKU ciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah” Surah Adz-Dzariyat ayat 56.

Bersama teman2..bersama kita berusaha mencari keredhaan Allah dalam mengejar cita2..Semoga kita semua diberi izin oleh Allah utk mjd seorang teman yg hakiki & diberi teman sejati.InsyaAllah hidup mestilah sentiasa berpesan-pesan dengan kebenaran.=)

insyaallah...keredhaan allah yang utama=)

Posted by Anonymous ( September 21, 2009 at 3:15 AM )

Salam, juz wanna share
cita-cita should be on top of the list

but then, when somebody fell in love with you
then you accept it
it doesn't matter whether you are 18 or 19
it is best for you to get married
rather than COUPLE

and getting married doesn't mean that you cannot achieve ur dream anymore
but actually (yang saya terbaca), pasangan tersebut akan semakin bersemangat mengejar cita-cita sama-sama

most of the parents risau ter'pregnant"
tapi camon la
u r med student rite?
theres PLENTY of way to prevent from getting pregnant
just explain to them
they'll understand
[some of it even is very effective)

but please, i hate orang yang bercouple

salam to anonymous..

hepi eid mubarak..

thanx for vissiting my page..
luangkan masa jg utk membaca tulisan sy..n for the comment..
maaf dihulur terlebih dahulu andai tulisan sy mengguris hati anda..

terserah..masing2 punya pendapat masing2..dan tidak salah setiap pendapat individu itu..tp sy harap comment yg anda lontarkan bukanlah berlandaskan emosi ye=) sharing is caring(^_^)v

yup i'm med student,n i knw there r PLENTY of contraceptive in the market..u want barrier?pills?IUDs?surgery?implanon?sponge?natural method?etc..etc..everything u want to choose..go ahead..just as simply as that..

saudara/i..itu bukan menjadi masalahnya ye...ibu bp,sy kira tidaklah berfikir ttg TO BE PREGNANT shj..byk lg perkara yg perlu difikirkan..rumahtangga bukan hnya utk menghalalkan cara ye..ingat itu...tanggungjawabnya besar..dan mungkin jg ada ibu bapa yg merasakan ank mereka mampu menempuh satu fasa lg dlm kehidupan,jd dgn rela hati melepaskan anak mereka utk dipertanggungjawabkan ke atas insan bernama suami..ibu bapa lbh makan asam garam dlm kehidupan..penasihat buat kita..setiap pandangan mereka usah diletak ke tepi..

apa yg anda katakan betul,tiada salahnya,couple itu haram.tiada jg istilah couple islami di dunia ini...perhubungan yg halal adalah perkahwinan..

sy kira ramai yg telah terbabas masuk ke jurang couple,malah yg berpengetahuan tinggi dlm agama jg terjebak..byk faktor,diri sendiri dan juga mgkin budaya sekarang..namun sy kira alhamdulillah ramai jg yg sedar dan diberi kekuatan utk mencari keredhaan allah,memutuskan ikatan yg ada demi mencari keredhaan allah..insyaallah,allah permudahkan segala urusan jika niat kita baik..tp jgn pula kita 'rencatkan' usaha sahabat2 kita ini yg ingin berubah..berilah sokongan.allah maha pengampun..dan siapakah kita utk menilai org..ingat..kita jg xsempurna..jgnlah kata sbb anda xpernah couple,anda lebih baik..berkahwin terus..jangan fikir begitu...

apa yg anda tulis,benar..ada yg lbh bersemangat utk belajar...dan ada jg...yg kecundang ye saudara/i..sebenarnya ia bergantung pd individu..sy jg tidaklah menentang pekahwinan semasa stdy..jika rs diri mampu..teruskan..bg yg masih rs xmampu,berusahalah mengekang diri dari maksiat..sesungguhnya jihad yg besar adalah jihad mengawal hawa nafsu kita..

sy tidak berniat utk mengulas panjang disini..terima kasih atas comment.maaf jika tersentuh ye.dan harap jgn pula menjadi perbahasan tidak sihat di blog sy..jika ada ingin dikongsi..silakan..sy sedia menerima..sharing is caring=)

Posted by Anonymous ( September 23, 2009 at 2:52 AM )

alright, no offense dow,
just suggest what am i thinking
hehehe
(i was just married to one of ur friends,u know me,hehe-my sincere apologize too..)

i see..
knw u very well i guess..
ok=) nothing offensive..
btw,selamat hari ry..
maaf zahir&batin..
really hope,the frenship ties btw us (including my other frens) never ends..
(^_^)

Posted by Anonymous ( September 24, 2009 at 12:57 AM )

hee
God bless u, tq

may god bless insyaallah=)
btway,send my regards to ur wife k=)

erm...wondering..
anonymous is male/female?
act,shud i send my regards to ur wife/usban?

erm....('.')thinking~~