T.A.Q.W.A

Assalammualaikum w.b.t muslimin dan muslimat..

Sy baru je balik dr jamuan mkn desasiswa sempena aidilfitri..kenyang perut,mata pun lali=( haisyy!

Studynye tak lagi..tulis blog meta hlgkan ngantuk hehe..this evening keluar g KB, bawa milah n ain wat lessen kt JPJ ..hepi tak terkira sahabat2 sy..bg ain itu satu pencapaian jg dlm hidup=) yup! Bkn senang nk confident bwk kereta kan? Lg2 For first timer..n for sure practice make perfect=) BUAT TEMAN-TEMANKU..MILAH N AIN ESP TAHNIAH2!!BANZAI!!HEHE..Pasni drebar hok ni leh la amek cuti hehe..

Kali ni sy nk review satu g buku…sy baru beli ptg td..insyaallah nk hadiahkan buat sahabat sy. Sy ada belek sikit2..baca prakata dia..membuatkan sy terfikir…sy kongsikan sikit ok=)

“bersifat jujur terhadap diri sendiri dari dasar hati yang terdalam,kita mengkhianati segala kenikmatan yang diberikan allah sedangkan betapa sedikit ketaatan kita kepada-Nya. Kita harus bertanya pd diri kenapa hati kita blh mnjadi terlalu keras.seakan-akan kerdip kebenaran tidak pernah mendapat tempat di hati.inilah akibat apabila hati sudah tidak mengenal TAQWA..

Rasanya tidak layak diri ini mengaharapkan keindahan dan kebaikan, di mana pada masa yang sama kita sering menghadirkan kejelikan dan kemudharatan.tidak layak kita memohon keampunan tetapi di sisi lain kita hadirkan kemaksiatan.rasanya tidak layak kita disebut hamba pilihan kerana perintah dan larangan tidak jua kita agungkan..”

buat yg inginkan pengisian jiwa n rohani,kukuhkan iman dan taqwa insyaallah blh la beli n membaca TAQWA by tok guru..best buku2 tok guru ni...dpt menyuntik rasa insaf dlm diri kita insyaallah..kalaupun tak byk..sikit2 lama2 terkesan dlm hati..betul x?marilah sama2 kita berusaha ye muslimin&muslimat=)

taqwa=perasaan takut kpd allah..tak kira dlm apa jua yg kita lakukan harus allah didahulukan..
takut jg bila mengenangkan..td sy dan teman-teman asyik hepi,suka-suki xingat dunia n allah je rasanya kat majlis..dgn majlis yg penuh ngn hiburan menambahkan kelalaian..

balik bilik..surf internet.ribut petang td while driving caught my attention..byk bencana berlaku currently..macam ribut pasir..terbang habis segala tong n ada yg bawak moto tu terbalik..girl yg terbalik tu nasib ok takde pape coz tgh statik kat traffic light..sy yg drive ni pun rasa cm nk melayang kete..masyaallah...itu baru ribut belum lg tsunami or earthquake..i just read about all the disaster happened around the world..alhamdulillah malaysia masih selamat..tp dh dpt amaran..erm semakin byk tanda kiamat berlaku..allah dah kata akhir zaman dkt kiamat byk gempa yg akn berlaku..dan sesiapa yg melihat terjadinya kiamat..dia org yg malang..=(

takut...tp tuela kita ni iman turun naik...nk istiqamah zikir mengingati allah tu payah sgt..sekejap je..then..lalai balik...sahabat2 sekalian..mari kita sama2 berazam utk tingkatkan taqwa kepada allah..setiap perkara...even nk berfesyen pun ingat taqwa..td tgk kat majlis mcm2 fesyen ada..ingatan buat diri saya dan muslimin-muslimat..mari sama2 kita berubah ke arah kebaikan sebelum terlambat, ketika allah masih menyuntik rasa bersalah dlm diri kita kerana Dia menyayangi kita..jd mari perbaiki diri kita insyaallah..

sy dh rasa ngantuk sgt=( Beratnya mata...level serotonin increase which will coz u feel asleep..that's a fact!huhu..maaf atas ayat tunggang-langgang coz i'm semi-concious right now huhu..next time saya nk review sebuah buku lagi yg dihadiahkan dr seorg sahabat sy..insyaallah..moga beroleh manfaat bersama..

"hai org2 yg beriman, bertakwalah kamu kpd allah dan katakanlah yg benar, nescaya allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni dosa-dosamu. dan barangsiapa mentaati allah dan rasul-Nya,maka sesungguhnya dia telah mendapat kemenangan yg besar"
al-ahzab:70-71

Thursday, October 1, 2009 at 12:40 AM

2 Comments to "T.A.Q.W.A"

Posted by Muhammad Zahid ( October 10, 2009 at 6:51 AM )

Sabda Rasulullah SAW

"Sesungguhnya Allah mengasihi hambanya yang bersifat Taqwa, kaya jiwa serta tidak menonjolkan diri (merendah diri walaupun berpangkat tinggi)."

(Hadis Riwayat Muslim)

"dan berjihadlah dgn harta dan diri kmu di jalan allah.yg demikian itu lbh baik bgmu jika kamu mengetahui"
(9:41)

:)masih mencari..taqwa yg sebenar..
mcm mn kita nk tau semua perkara itu mmg btul kita niatkan krn allah...susah:( xsedar kdg2 apa niat sebenarnya=(